U bent hier

Boersma, Marelle - De lijst

Waardering ****

Eén van de bekende Nederlandse thrillerauteurs is Marelle Boersma. Al meermaals leek ze met haar thriller de toekomst te voorspellen en de afgelopen jaren verschenen er verscheidende delen in de “ik vertrek” serie. Nu is ze wederom terug met een thriller gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat zich afspeelde in 1966. De meeste research, zo vertelt ze zelf, ging zitten in de geschiedenis waarop De Lijst gebaseerd is en hoe het leven in die tijd, zonder bijvoorbeeld mobiele telefoons en Google en met het schrijven van brieven, was (bron https://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=interviewdetail&id=3684).

Drie ogenschijnlijk volledig willekeurige personen die gezamenlijk op een lijst voorkomen. Wat hebben archeologe Erin, patissier Charlotte en ontwerpen Max met elkaar gemeen? Het overlijden van de moeder van Erin onder verdachte omstandigheden zet Erin in beweging. Alhoewel haar moeder haar niet heeft kunnen vertellen wat ze kwijt wilde brengt De Lijst het drietal uiteindelijk steeds dichter bij elkaar. En dat terwijl de gevolgen dodelijk kunnen zijn.

De cover toont een zware deur met een sleutel en past goed bij de ondertitel “Sommige geheimen kunnen het daglicht niet verdragen”. De sierlijke letters waarmee een deel van de titel is geschreven doet denken aan vroeger tijden, net als het kleurgebruik. Op de achterflap de bekende Crimecompagnie signatuur qua indeling.
Het eerste hoofdstuk speelt zich af in 2023, waar de lezer kennismaakt met Erin en het wereldnieuws waar zij jaren eerder bij betrokken was en wat nu tot een afronding lijkt te gaan komen. Hierna neemt Boersma ons mee terug in de tijd, naar 1995. Erin is een archeologe die vooral vanuit haar ratio dingen doet, net als haar verloofde Wim. De meest hoofdstukken zijn geschreven vanuit haar perspectief en dan ook vanuit de Ik-vorm. Haar doorzettingsvermogen, samen met de steun die ze krijgt van een collega, maken haar een prettig personage om bij mee te leven. De groei die Erin doormaakt waarin ze steeds meer gevoel en emotie toe laat zijn intrigerend.
Naast hoofdstukken vanuit Erin zijn er hoofdstukken geschreven vanuit patissier Charlotte, een gedreven, onzekere en zorgvuldige vrouw die keihard werkt om haar doelen te bereiken. Ook vanuit ontwerper Max, een man die zijn zorgvuldig opgebouwde imago probeert in stand te houden, zijn verschillende hoofdstukken geschreven. Max is een man van geheimen, grote dromen en creatieve inspiratie. Beide zijn geschreven in de derde persoon, waarin de alleswetende verteller de lezer meeneemt in hun beider levens.
Wanneer de moeder van Erin onverwacht komt te overlijden en Erin in haar appartement op bepaalde zaken stuit wordt haar intuïtie getriggerd. De dingen die verdwenen zijn en de ogen die ze op zich gericht voelt zorgen ervoor dat ze op zoek gaat naar een veilige plek, maar of die wel zo veilig zal zijn. Haar zoektocht brengt haar in contact met Maureen, waar ze ook meer leert over Charlotte en Max. Boersma weet vanaf het begin flink wat snelheid in het plot aan te brengen, door zowel de korte hoofdstukken als het continue unheimische gevoel dat Erin ervaart en dat de auteur goed weet over te brengen op de lezer. Langzaamaan vallen er steeds meer puzzelstukjes bij elkaar en ontrafeld zich een huiveringwekkend plot waarbij je aan de pagina’s gekluisterd blijft. De onheilspellende momenten en, zeker toewerkend naar de climax, flink wat actie maken het zeer lastig om De Lijst weg te leggen tot de laatste pagina is bereikt.
Met het nawoord geeft Boersma nog meer inzicht in het waargebeurde verhaal dat aan De Lijst ten grondslag ligt, een meerwaarde waarbij ze ook een inkijkje geeft in wat al de research die ze heeft gedaan boven tafel heeft gebracht. De Lijst is een nieuwe parel die Boersma in haar oeuvre kan optekenen, waarbij haar vaardigheid om waargebeurde verhalen te verwerken in een thriller wederom duidelijk is geworden.

 

Recensie exemplaar verkregen van Crimecompagnie, andere boeken van de hand van Marelle Boersma zijn o.a.

Ciao Sicilia ****

Blind date ****

Terug naar Cornwall***

Vals alarm ****

Moederziel ****

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu