U bent hier

Blake, Matthew - Anna O.

Waardering ****

Debuterend auteur Matthew Blake woont in London en schreef de roman Anna O. en scenario’s. Hij las ook “De moord op Roger Akroyd van Agatha Christie, waarna hij niets liever wilde dan zelf ook zijn lezers verrassen en in schok achterlaten. Hij is altijd al gefascineerd geweest door slaap in de brede zin van het woord en wilde een thriller schrijven die zou maken dat je als lezer nooit meer op dezelfde manier zou gaan slapen. Het schrijven van Anna O. nam 4 jaar in beslag maar nu is het dan toch echt tijd voor de lezers om een oordeel te vellen (bron https://thenerddaily.com/matthew-blake-author-interview/ ).

Op haar 25stestak schrijfster Anna O. haar twee beste vrienden dood zonder dat er enig motief leek te zijn. Daarna verdween ze in een slaap die nog altijd voortduurt. Dr. Ben Prince, gespecialiseerd slaap psycholoog krijgt, na 4 jaar, de opdracht haar te laten ontwaken. Hij is de enige die haar, misschien, kan wakker maken en, mogelijk, de waarheid van die fatale nacht kan achterhalen. Maar welke gevolgen zal dat voor hen beiden hebben?

 

Voor uitgeverij HarperCollins mocht ik Anna. O. vooruitlezen en een recensie schrijven. Het boek verschijnt op 6 februari 2024.

De cover van Anna O. toont een indringende close up van een gesloten oog, zeer passend bij het plot van dit boek. Doordat er vrijwel geen kleur is gebruikt valt de rode O. extra op.
In het boek wordt vanuit verschillende perspectieven geschreven. Zo is een groot gedeelte vanuit de hoofdstukken geschreven vanuit het ik-perspectief van Dr. Benedict Prince, die de lezer meeneemt in zijn behandeling van de slapende Anna. De ambitieuze psycholoog heeft weliswaar een goede baan, maar zijn privéleven is zeker niet zoals hij zelf wil. Steeds weer wordt hij gedwongen om een bewuste keuze te maken tussen zijn dochter, en ex-vrouw, en zijn werk en daar heeft hij het zeer moeilijk mee. Daarnaast lees je mee in het dagboek van Anna in het jaar voor het incident en zijn er, bijvoorbeeld, hoofdstukken vanuit het perspectief van Lola die in de nacht van het incident aanwezig was.
Langzaam ontvouwt zich aan de hand van het verhaal van Ben, het dagboek van Anna en de andere perspectieven datgene wat zich die nacht van het incident heeft afgespeeld. Als lezer kun je mee puzzelen en blijft de continu aanwezige vraag “schuldig of onschuldig” steeds maar door het hoofd spelen. Blake weet vanaf het begin de psychologische spanning goed op te bouwen en de lezer daardoor aan de pagina gekluisterd te houden. Naarmate je verder in het plot komt worden er steeds kleine puzzelstukjes gedropt, echter lijken ze lange tijd niet lekker op elkaar aan te sluiten. Wanneer er in de laatste pagina’s toegewerkt wordt naar de uiteindelijke climax blijkt zelfs dan nog een onverwachte wending in de hoge hoed te zijn verstopt.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu