U bent hier

Bjørk, Samuel - Ik reis alleen

Waardering ****

Samuel Bjørk begon zijn eerste boek met een verhaallijn in zijn hoofd, maar zonder zijn personages te kennen. Tijdens het schrijven ontmoette hij Mia, raakte door haar gefascineerd en ging verder schrijven vanuit zijn fascinatie. Niemand wist dat hij bezig was een thriller te schrijven, wat hem de vrijheid gaf om te doen wat hij wilde. Bjørk had niet bedacht dat hij een serie wilde schrijven, maar toen zijn agent het voorstelde en het voor elkaar kreeg om een serie van drie te verkopen aan meer dan dertig landen zat er voor hem niks anders op (bron http://www.thrillzone.nl/interview-samual-bjork/).

Een jong meisje wordt gevonden, opgehangen aan een tak in een bizar tafereel. Het oude team van Holger Munch wordt weer bijeengeroepen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Om zijn getalenteerde maar depressieve collega weer bij het team te betrekken moet Holger alle zeilen bij zetten. En ook het oplossen van de zaak die het hele land bezighoudt vraagt het uiterste van Holger en zijn team.

Met de cover wordt direct het gevoel opgewekt dat je alleen op de wereld bent, wat goed past bij de titel maar ook abij het verhaal dat toch ook een zeker eenzaamheid weergeeft. De tekst op de achterflap is intrigerend, zonder teveel weg te geven. Het plot van Ik reis alleen zit goed in elkaar en neemt je als lezer mee op een trip zonder dat je direct de eindbestemming weet. Steeds weer opnieuw laat Bjørk puzzelstukjes los waar zowel het team als de lezer mee aan de slag kunnen om de plotpuzzel te leggen. Meerdere malen weet hij de spanning op te voeren door verschillende cliffhangers die prikkelend zijn en zorgen dat je wil blijven lezen. Door het gebruik van perspectiefwisselingen krijg je een 3-D beeld van het team en hun individuele sterke kanten maar ook op het plaatje dat uiteindelijk gemaakt moet worden. Ook de verschillende verhaallijnen zorgen ervoor dat je als lezer geïnteresseerd blijft hoe dingen in elkaar steken, maar zijn er tevens de oorzaak van dat Samuel Bjørk je regelmatig op het verkeerde been weet te zetten. De twee hoofdpersonages in dit eerste deel zijn Holger Munch, de teamleider die vooral op zijn eigen wijze werkt, zich weinig aantrekt van autoriteit en door het vuur gaat voor zijn team en de andere mensen om hem heen, en Mia Kruger, een jonge, nu depressieve vrouw die zeer getalenteerd is voor het begrijpen van hoe dingen in het brein van criminele werken en met een enorme drive om het goede te doen. Doordat Bjørk ook gebruik maakt van sprongen naar het verleden krijg je een beter zicht op hoe Munch en Kruger op hun huidige positie zijn gekomen en wat hen een goed duo maakt. Zowel hun sterke als zwakkere kanten komen aan bod, waardoor zij gaan leven en menig lezer zullen weten te binden aan de andere boeken die nog over hen gaan verschijnen. Dit debuut is voor een thrillerlezer een absolute aanrader.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu