U bent hier

Belleghem, Steve - De Upgrade

Waardering ***

Steven van Belleghem levert met De Upgrade zijn 2de boek, uitgegeven bij uitgeverij Manteau, af in de serie rondom Romy Bell. Voor hij aan zijn drieluik begon rondom Romy schreef hij al managementboeken waarin hij een analyse geeft van de samenleving nu en straks over kwantummechanica, 5G en kunstmatige intelligentie. Middels het drieluik met Romy Bell in de hoofdrol wil hij alvast een voorzet geven om de ethische discussie te openen over wat de toekomst mogelijk brengen zal. Eternal is het eerste deel en De Upgrade het vervolg (bron https://lees.bol.com/nl/article/interview-managementboek-the-offer-steven-van-belleghem).

Romy Bell leidt, 4 jaar na het ontslag van X-com, een internationale organisatie  die toeziet op de ethische kaders bij de medische ontwikkeling. Wanneer er bij een operatie ontdekt wordt dat er niet alleen kinderen op maat worden gemaakt maar er ook sprake lijkt te zijn van het maken van virussen begint een race tegen de klok om helderheid te krijgen. Na het eerste overlijden zet het team van Romy, een inspecteur uit Frankrijk en een wetenschapper alles op alles om het virus onder controle te krijgen en de onbekende doelwitten te beschermen.

De witte cover valt op, mede door het gebruik van de knalrode letters en de injectiespuit. De afbeelding past bij het genre en onderwerp dus is in die zin goed gekozen. Op de achterkant een korte inleiding in het verhaal en er wordt tevens gerefereerd, net als op de cover, aan het eerdere boek Eternal. Onduidelijk blijft wel of De Upgrade los te lezen is.
Met een bezoek aan een wetenschapper van een stel dat op zoek is naar een baby neemt Van Belleghem de lezer mee in de wereld van de maakbaarheid. De wereld die geschetst wordt lijkt een ver van je bed show, maar door het huidige Londen en Parijs als verdere setting te gebruiken voelt het soms wat kunstmatig aan en is het ook wel makkelijk te vergeten dat het plot zich afspeelt in 2045. De enkele technische snufjes helpen hier ook maar matig bij.
Van Belleghem is er goed in geslaagd om van Romy een karakter te maken met sterk ethische gedreven principes, maar laat haar ook groeien in haar inzichten. Door de lezer goed mee te nemen in haar ideeën middels haar eigen hersenspinsels en de gesprekken die ze voert komt Romy tot leven.  Ook bij de andere belangrijke personages heeft de auteur zich hier voor ingezet, maar is daar toch minder goed in geslaagd.
Het plot van De Upgrade is geloofwaardig neergezet en ook al speelt het verhaal zich af in 2045, toch voelt het wel alsof er al een heleboel zaken ook op dit moment al werkelijkheid zouden kunnen zijn. De snelheid die er lijkt te zijn, door de korte tijdsperiode waarin het verhaal zich afspeelt, voelt niet altijd helemaal echt aan. Toch weet Van Belleghem de aandacht voldoende vast te houden en te boeien tot in de laatste pagina’s. De Upgrade is goed los te lezen, maar nodigt wel wat te weinig uit om alsnog Eternal of straks het 3de deel ter hand te nemen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu