U bent hier

Adler-Olsen, Jussi - De vrouw in de kooi

Waardering *****

De vrouw in de kooi is het eerste deel in de Q-serie dat is verschenen van de hand van Jussi Adler-0lsen. Deze Deense auteur, geboren op 2 augustus 1950, studeerde onder andere mediawetenschap en verschillende politieke studies. Tijdens zijn jeugd, als zoon van een psychisch adviseur, deed hij veel kennis op over psychische ziektes die hij in zijn thriller laat terugkomen. Al bracht hij al eerder thrillers uit zoals Het alfabethuis, toch wist hij pas met de serie Q de bestsellerlijsten te bestormen.

Carl MØrck is een brigadier die door zijn recente ervaringen geen zin meer heeft in zijn werk en is bepaald niet de favoriet van zijn baas. Als deze vanuit de politiek de opdracht krijgt om een nieuw team te formeren om oude en vastzittende zaken op te lossen, ziet hij een mogelijkheid om MØrck hem zo min mogelijk tot last te laten zijn. Hij promoveert hem tot teamleider van team Q, geeft hem de kelder als werkruimte en stuurt hem Assad als assistent.

Met flinke tegenzin leest MØrck enkele regels uit de stapel dossier die hem in zijn maag zijn gesplitst, totdat één ervan hem intrigeert. De verdwijning van Merete Lynggaard, al weer 5 jaar geleden, trekt zijn aandacht. Samen met Assad onderzoekt hij de zaak nogmaals tot hij op het pad komt van een zeer gedreven moordenaar.

Adler-Olsen levert met De vrouw in de kooi een eersteklas pageturner af. Vanaf het eerste moment zit de spanning er goed in, doordat Adler-Olsen het verhaal vanuit twee invalshoeken vertelt. Waar het verhaal rondom MØrck wat langzamer op gang komt wordt je als lezer direct meegezogen in het verhaal van de opgesloten vrouw. Juist door het verschil in tijd blijf je als lezer nieuwsgierig naar het moment waarop beide verhalen elkaar kruisen.

Met MØrck heeft Adler-Olsen een brigadier neergezet die ondanks zijn norse houding wel sympathie opwekt. Een man waar je begrip voor op kan brengen en waar je zeker meer van wil weten. Ook Assad is in een intrigerend personage. Zelfs na het lezen van De vrouw in de kooi blijf je met enkele vragen zitten rondom zijn persoon, reden te meer om de vervolgen ter hand te nemen. Het plot van dit boek zit sterk in elkaar en Adler-Olsen weet goed de vaart erin te houden. Vele onverwachte plotwendingen houden je als lezer aan de pagina’s gekluisterd, zonder dat het ergens volledig over de top gaat. En ook al weet je op driekwart van het boek hoe het in elkaar steekt, toch blijft De vrouw in de kooi boeiend omdat je anders blijft piekeren over hoe het afloopt. Met dit eerste deel van serie Q heeft Adler- Olsen een sterk boek neergezet dat je als fervent thrillerlezer niet gemist wil hebben!

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu